4. Wat maakt uw leven zinvol?

Uw waarden en wensen krijgen aandacht van uw zorgverlener. Samen bespreekt u wat voor u en uw naasten belangrijk is. Wat u nodig heeft. De zaken waarmee u wilt dat uw zorgverlener rekening houdt. Uw levensverhaal gaat over wat uw leven zin geeft. Of over hoe u die zin misschien bent kwijtgeraakt. Dat heeft invloed op hoe u nu omgaat met de situatie. Daarom is het belangrijk dat u uw verhaal vertelt aan uw zorgverlener.

Vertel bijvoorbeeld:

• Wat maakt u boos, verdrietig, angstig en blij?
  • Wat is uw geloof of overtuiging? Wat betekent dat voor u?
  • Zijn er bepaalde gebruiken of rituelen die voor u belangrijk zijn?
  • Wat is voor u belangrijk?
    • Vroeger, toen er nog geen ernstige problemen met uw gezondheid waren.
    • Nu u niet meer beter wordt.
    • Straks, bij uw afscheid en sterven.
  • Heeft u vragen over de zin van het leven? Bijvoorbeeld waarom overkomt mij dit? Over lijden en dood, over schuld en schaamte, over vergeving. Over vrijheid en verantwoordelijkheid, hoop en wanhoop, over liefde en vreugde.
  • Wat is nu van waarde voor u? Denk aan de relatie tot uzelf en de relatie tot uw naasten. Uw cultuur, uw normen en waarden, het leven zelf en uw spiritualiteit of geloofsovertuiging.
  • Moet er nog iets gebeuren? Is er nog iets nodig? Iets dat ervoor kan zorgen dat u meer innerlijke rust ervaart?

Samen bespreekt u wat uw zorgverlener hierover schrijft in uw individueel zorgplan.