4. Wat maakt uw leven zinvol?

Goede palliatieve zorg leveren kan alleen als zorgverleners weten wat u en uw naasten belangrijk vinden. En wat u nodig heeft. Zij weten dit alleen als u dit vertelt. Praat hierover met uw arts of verpleegkundige. Ook een geestelijk verzorger kan hierbij helpen. Samen gaat u op zoek naar de zorg die bij u past.

Vertel bijvoorbeeld:

• Wat maakt u boos, verdrietig, angstig en blij?
  • Wat is uw geloof of overtuiging? Wat betekent dat voor u?
  • Zijn er bepaalde gebruiken of rituelen die voor u belangrijk zijn?
  • Wat is voor u belangrijk?
    • Vroeger, toen er nog geen ernstige problemen met uw gezondheid waren.
    • Nu u niet meer beter wordt.
    • Straks, bij uw afscheid en sterven.
  • • Heeft u vragen over de zin van het leven? Bijvoorbeeld waarom overkomt mij dit? Of vragen over lijden en dood, over schuld en schaamte, over vergeving. Over vrijheid en verantwoordelijkheid, hoop en wanhoop, over liefde en vreugde.
  • Wat is nu van waarde voor u? Denk aan de relatie tot uzelf en de relatie tot uw naasten. Uw cultuur, uw normen en waarden, het leven zelf en uw spiritualiteit of geloofsovertuiging.
  • Moet er nog iets gebeuren? Is er nog iets nodig? Iets dat ervoor kan zorgen dat u meer innerlijke rust ervaart?

Samen bespreekt u wat uw zorgverlener hierover schrijft in uw individueel zorgplan.

van maandag tot en met donderdag van 10.00 - 13.00